Fördelen med RAW-bilder

I helgen har jag pratat varmt om RAW-format när man fotar, jag har både en kompis och min dotter som precis dragit upp sitt fotande till mer än bara ”Click ´n Shoot” och även om jag är lååångt ifrån en skicklig fotograf så är jag ganska bra på att hantera bilder.

I gamla kameror ställde man in slutartider och andra märkliga inställningarna som skickliga fotografer vet vad de gör. När man sen klickade på knappen så sparades det på filmen och det var ganska bokstavligen inbränt där. När man sen framkallade bildern så kunde de som framkallade själva ställa in exponeringen och lägga till filer på olika sätt.
När man sparar bilder utan RAW (dvs i praktiken *.jpg) så funkar det på ganska precis samma sätt, man tar en bild, sparar alla saker som var precis som när man fotade, permanent, och sen i efterhand kan man dra lite i saker och ting och så ser det bättre ut. Men om t ex. en yta är helt vit, inte ovanligt att det är himlen, trots att det var en massa tunna moln där, eller om en yta är helt svart trots att det var spännade skuggor och sånt där, så är de borta, värdet i bilden är ju svart och man kan inte få tillbaka det till nyanser i skuggorna eller så.

När man sparar i RAW-format så kan man säga att man sparar bilden digitalt i klick-tillfället. Alla inställningar som man var tvungen att göra i en analog kamera (som blir samma när man sparar som jpg) är ju bara digitala förändringar ändå, eftersom det inte finns någon film så sparas alla värden och så skapas bilden utifrån de värdena.
man måste så klart fortfarande ha fokus och sånt, men nästan alla andra inställningar kan man göra i efterhand. Så även om du fått helvit himmel och/eller helsvarta skuggor så finns informationen kvar där och man kan dra i olika spakar och reglage redan innan man öppnar bilden i t ex. Photoshop.

Lite exempel

Här är tre exempel på bilder där jag försökt visa lite vad skillanderna är, det är ganska mycket draget i spakarna och nivåerna för att visa tydligt. 🙂

frankameran
Här är en bild bara plockad ur kameran som den är.
fixadjpg..och här är en jpg som jag fixat lite med i Photoshop för att få solen att poppa men att man ändå kan se husen och så.
fixadraw…och här är en RAW-bild som jag fixat med i Photoshop för att åstadkomma samma sak.